Produse chimice industriale

Acid fosforic 73% utilizat in agricultura

Acid fosforic 73% utilizat in agricultura

Una dintre cele mai eficiente măsuri de mobilizare a rezervelor de fosfor din sol este schimbarea reacţiei solurilor în slab acidă. La pH 5,5- 6 sau mai jos, fosfaţii de calciu din sol Ca3(PO4)2 trec parţial în CaHPO4. Acestia sunt slab solubili în soluţii acide şi majoritatea plantelor pot utiliza parţial rezervele mari de fosfor din sol. Acidularea solurilor se efectuează prin încorporarea acizilor H2SO4, HNO3, H3PO4 – 3-15%, a acidului citric – 0,1- 0,2%, precum și a deşeurilor acide. Nu se recomandă administrarea acizilor concentraţi, ci numai a soluţiilor diluate. Acizii concentraţi pot descompune parţial partea minerală sau organică a solului şi majorează pierderile de humus. Astfel, în viitorul apropiat ar trebui să înlocuim unele îngrăşăminte minerale tradiţionale cu unii acizi minerali – H2SO4, H2SO3, HNO3, H3PO4.

Procesul de acidulare a solului este de lungă durată, implică administrarea unor doze înalte, dar deschide posibilităţi mari pentru a folosi rezervele de fosfor din soluri fără a aplica îngrăşăminte fosforice. Încorporarea sistematică a fosforului duce la creşterea conţinutului acestui element în sol.

Dacă pe solurile acide se practică corectarea reacţiei prin aplicarea carbonatului de calciu, putem practica și corectarea reacţiei solurilor alcaline sau neutre pentru a mobiliza rezervele de fosfor din sol.

Acidul fosforic este complet solubil în apa de irigare. Aplicarea sa se face de obicei în timpul fazei de creștere a plantelor, pentru a preveni fitopatologiile, a îmbogăți solul și astfel pentru a hrăni plantele. Prin urmare, este un produs ideal de utilizat la pregătirea îngrășămintelor si un excelent regulator al pH-ului.

 

Avantajele pe care le poate aduce acest produs:

  • Concentrație mare de fosfor solubil în apă.
  • Usor de utilizat datorită stării sale lichide și ușor de injectat în echipamentele de irigare.
  • Țevile pot fi curățate, evitând astfel utilizarea acidului azotic. Poate fi foarte util atunci când vine vorba de îndepărtarea sărurilor și resturilor organice care pot înfunda picurătorii.
  • Oferă doar fosfor, niciun alt element care ar putea fi dăunător în funcție de plante și de stadiul culturii.