Produse chimice industriale

Dezinfectia unei fantani cu clorura de var

Clorura de var (Hipocloritul de calciu  sau var cloros) este un  compus anorganic cu formula CaOCl2, si are o concentratie de 26-36% clor activ.

 

Utilizari relevante:

  • Dezinfectant și algicid: nu este destinat aplicării directe la oameni sau animale
  • Igiena veterinara: Produse utilizate pentru igiena veterinara precum dezinfectante, sapunuri dezinfectante, produse de igiena bucala sau corporala sau cu funcție antimicrobiana. Produse utilizate pentru dezinfectarea materialelor și a suprafetelor asociate cu gazduirea sau cu transportul animalelor.
  • Produse alimentare și hrană pentru animale: Produse utilizate pentru dezinfectarea echipamentelor, recipientelor, ustensilelor de consum, suprafețelor sau conductelor folosite pentru producția, transportul, depozitarea sau consumul produselor alimentare sau al hranei pentru animale (inclusiv apa potabilă) destinate oamenilor și animalelor. Produse utilizate pentru impregnarea materialelor care pot intra în contact cu produsele alimentare.
  • Apa potabila: Produse utilizate pentru dezinfectarea apei potabile, atat pentru oameni cat si pentru animale.

 

Dezinfectia unei fantani cu clorura de var

Conform Normei din 2014 de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei, aprobata de Ordinul 119/2014, la capitolul III: Norme de igienă pentru fântâni publice şi individuale folosite la aprovizionarea cu apă de băut,  este stabilit astfel: pentru obţinerea unei concentraţii de clor rezidual liber este nevoie de aproximativ 10 ori mai mult decât cantitatea calculată, deci: 2 g substanţă clorigenă/mc x 10 = 20 g/mc. Pentru a se obţine clor rezidual liber de 0,5 mg/l apă este nevoie de 20 g substanţă clorigenă 25% activă la 1 mc apă din fântână. Cantitatea de substanţă clorigenă 25% activă, necesară pentru 1 mc apă, se înmulţeşte cu volumul de apă din fântână.

Astfel, intr-un vas care contine 8-10 litri apa se dizolva pudra de clorura de var, cate 20-50 g pentru fiecare mc de apa ce urmeaza a fi dezinfectata. Se lasa sa se limpezeasca cateva ore si se introduce in fantana numai partea care s-a lipezit si care constituie solutia dezinfectanta. Daca solutia de substanta dezinfectante a fost preparata corespunzator, dupa 30 minute, apa din fantana ar trebui sa aiba inca miros de clor. Fantana se pastreaza bine inchisa timp de 24 ore, apoi se goleste pana dispare complet mirosul de clor.

Corura de var se comercializeaza in saci de 20 kg si termen de valabilitate 12 luni. Pe durata termenului de valabilitate se admite o scadere a continutului de clor activ de maxim 5%.

Informatii despre produs aici.